Wist je dat er psychologie zit achter lettertypes?

Lettertypes zijn overal: in boeken, magazines, advertenties, op websites en sociale media. Je ziet ze ook terugkomen in alledaagse items, zoals op verkeersborden, straatnaamborden en op je oven of koffiezetapparaat. Deze blog gaat over lettertypes en hun psychologie: waarvoor worden ze gebruikt en hoe beïnvloeden ze de gebruiker. 
Deze interessante weetjes zijn hieronder te lezen.
Wist je dat er psychologie zit achter lettertypes? Wij leggen het allemaal uit in onze blog.

Welke psychologie zit er achter lettertypes?

Wellicht ken je de termen ‘lettertypes’ en ‘fonts’; deze woorden worden vaak door elkaar gebruikt. Belangrijk om te weten is dat een lettertype een soort letter is en een font een combinatie is van letters, diktes en stijl. Achter deze fonts gaat meer schuil dan men denkt. Bepaalde typografieën kunnen een boodschap overbrengen, of dat nu bewust of onbewust gebeurt. Ze kunnen een emotie versterken of juist sfeer creëren. Bedrijven en organisaties kunnen zich onderscheiden door unieke of speciaal aangepaste lettertypes, waardoor een bepaalde merkidentiteit ontstaat.

Een goed font valt eigenlijk niet op, maar een font dat slecht leesbaar is, valt wel op. Waarom valt dat op? Een tekst die niet goed leesbaar is, heeft vaak te maken met de relatie tussen lettertype, grootte, kleur, witruimte, et cetera, die van slechte kwaliteit is of niet goed samengesteld. Typografie heeft dus een grote invloed op de gebruikerservaring van jouw website, product of service.

Schreef of schreefloos wordt anders ervaren.
Schreef, schreefloos en meer

Wist je dat er onderscheid wordt gemaakt in lettertypes? Zo heb je ‘schreef’ en ‘schreefloos’; dit heeft te maken met het uiterlijk van een lettertype. Een lettertype met schreef heeft bijvoorbeeld een extra hoekje of bochtje in elke letter en oogt sierlijk, terwijl een schreefloos lettertype juist strak is en vaak gemakkelijker te lezen is.

Lettertypes combineren

Vaak kiezen mensen twee lettertypes voor bijvoorbeeld hun huisstijl of website. Waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van lettertypes, is dat wanneer je een lettertype kiest voor een titel, deze eruit moet springen en groter moet zijn dan de normale tekst. Hierdoor creëer je een hiërarchie tussen de titel en de leestekst. Voor de leestekst is het belangrijk dat deze goed doorlopend is, kleiner dan de titel en een goede leesbaarheid heeft.

Lettertypes tegenover elkaar, een vergelijking

Hieronder staan verschillende lettertypes naast elkaar, zodat je een goede vergelijking kunt maken van waarom en wat een lettertype of font met je doet. Hier zijn een paar voorbeelden van lettertypes en welke boodschap zij overbrengen. 

Howdy: Klassiek of cowboy-stijl?

Een ‘Howdy’ in een schreef lettertype geeft een heel andere sfeer dan een ‘Howdy’ in een soort cowboystijl lettertype. Als je wilt overbrengen dat bijvoorbeeld jouw product gemaakt is voor ruige mannen of cowboys, dan kun je gebruikmaken van dit lettertype.

Howdy: Klassiek of cowboy-stijl?

Een ‘Howdy’ in een schreef lettertype geeft een heel andere sfeer dan een ‘Howdy’ in een soort cowboystijl lettertype. Als je wilt overbrengen dat bijvoorbeeld jouw product gemaakt is voor ruige mannen of cowboys, dan kun je gebruikmaken van dit lettertype.

Gatsby: Art Deco of modern?

Als je wilt laten zien dat iets uit de ‘Roaring 20’s’ komt, oftewel de jaren 20, dan kun je juist kiezen voor een breder lettertype. De ‘Gatsby’ geschreven in een schreefloos lettertype voelt veel moderner aan, terwijl de ‘Gatsby’ in een lettertype met schreef juist nostalgisch of art deco aanvoelt.

Modern: Schreefloos of schreef?

Welke van deze twee lettertypes voelt moderner aan? Het linker, schreefloze lettertype voelt waarschijnlijk moderner aan. Waarom? Omdat dit lettertype een strakkere en informelere uitstraling heeft. De ronde vormen en rechte lijnen zie je de laatste jaren steeds vaker bij populaire merken terugkomen.

Conclusie

Het kiezen van een lettertype lijkt misschien simpel of overdreven, maar het heeft duidelijk een bepaalde werking. Het is dus belangrijk om na te gaan wat je als bedrijf wilt overbrengen op jouw gebruiker en waarom. Het inleven in de gebruiker is hierbij van belang; het kiezen van lettertypes is een onderdeel van het gehele UX- en UI-designproces.

Vragen of meer weten? Neem dan contact met ons op!

Bezoekadres

Hoenderkamp 27, 7812 VZ Emmen

Telefoonnummer
E-mailadres
Wij werken

Maandag t/m vrijdag
8.30 – 17.00 uur

Belafspraak plannen

Download
hier de
Social media
kalender