Inclusiviteit met WCAG richtlijnen

De WCAG-richtlijnen zijn ontworpen om websites en apps toegankelijker te maken voor mensen met een beperking. In onze digitale samenleving is het essentieel dat iedereen toegang heeft tot online informatie en diensten. Dit is niet alleen sociaal verantwoord, maar vergroot ook je doelgroep. In Nederland hebben meer dan twee miljoen mensen moeite met online navigeren, waaronder ouderen en mensen met een beperking. 

Deze WCAG-richtlijnen zijn gebaseerd op de vier onderstaande principes:

Waarneembaar: Alle elementen op een website moeten zichtbaar zijn voor de gebruiker. Dit betekent bijvoorbeeld dat teksten leesbaar zijn en afbeeldingen voorzien zijn van alternatieve teksten voor mensen die ze niet kunnen zien.

Bedienbaar: De website moet op verschillende manieren te gebruiken zijn. Denk aan navigatie met een toetsenbord, muis, of spraakbesturing. Dit maakt het voor iedereen mogelijk om de website te gebruiken, ongeacht hun fysieke mogelijkheden.

Begrijpelijk: De inhoud van de website moet duidelijk en eenvoudig te begrijpen zijn. Dit houdt in dat de teksten leesbaar zijn en dat het duidelijk is hoe de website werkt. Bijvoorbeeld, formulieren moeten logisch en simpel in gebruik zijn. 

Robuust: De website moet technisch goed werken op verschillende apparaten en met verschillende software, zoals schermlezers voor mensen die blind zijn. Dit betekent dat de code van de website goed moet zijn opgebouwd.

WCAG-richtlijnen

Inclusiviteit in webdesign

In onze digitale samenleving is het essentieel dat iedereen toegang heeft tot online informatie en diensten. Dit is niet alleen sociaal verantwoord, maar vergroot ook je doelgroep. In Nederland hebben meer dan twee miljoen mensen moeite met online navigeren, waaronder ouderen en mensen met een beperking.

Conclusie

Het toepassen van de WCAG richtlijnen helpt niet alleen mensen met een beperking, maar verbetert ook de algehele gebruikerservaring voor iedereen. Door deze richtlijnen te volgen, maak je je website toegankelijker en bereik je een breder publiek.

Wil je meer leren over hoe je je website toegankelijk kunt maken? Begin met de basisprincipes en bouw verder aan een inclusieve online aanwezigheid!

Benieuwd hoe wij met ons team jou kunnen helpen?

Neem dan contact op met Dennis.

Je kunt hem bereiken op:

06 – 15 65 77 10

[email protected]

Bezoekadres

Hoenderkamp 27, 7812 VZ Emmen

Telefoonnummer
E-mailadres
Wij werken

Maandag t/m vrijdag
8.30 – 17.00 uur

Belafspraak plannen

Download
hier de
Social media
kalender